Rozkład wektora losowego i rozkład warunkowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
slavert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 lis 2008, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyborów

Rozkład wektora losowego i rozkład warunkowy

Post autor: slavert »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład dyskretny: \(\displaystyle{ P(X=k)= \frac{1}{11}( \frac{1}{2})^{k+1}(k+2) ^{2}, k=0,1,2,3,...}\)
Rozkład warunkowy wektora \(\displaystyle{ (U,V)}\) pod warunkiem \(\displaystyle{ X}\) zadany jest gęstością:
\(\displaystyle{ f _{(U,V)|X=x}(u,v)= \frac{1}{4(x+2)^2}I _{[-(x+2),x+2]^{2}}(u,v)}\)
a. Znaleźć rozkład wektora \(\displaystyle{ (U,V)}\)
b. Znaleźć rozkład warunkowy \(\displaystyle{ X}\) pod warunkiem \(\displaystyle{ (U,V)}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ