trzy orły w prawdopopdobieństwie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

trzy orły w prawdopopdobieństwie

Post autor: mariuszK3 »

Ile razy trzeba rzucać trzema monetami, aby prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz jednocześnie trzech orłów było większe od 0,8?

czy można zrobić to zadanie bez logarytmów?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

trzy orły w prawdopopdobieństwie

Post autor: acmilan »

\(\displaystyle{ 1-(\frac{7}{8})^{n}>0,8 \\
(\frac{7}{8})^{n}<0,2 \\
n>log_{\frac{7}{8}}0,2 \approx 12,05 \\}\)

Zatem trzeba rzucić 13 razy

Pozdrawiam
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

trzy orły w prawdopopdobieństwie

Post autor: mariuszK3 »

czyli bez logarytmu nie da rady? bo jeszcze ich nie miałem i taki zapis niewieile mi mówi
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

trzy orły w prawdopopdobieństwie

Post autor: acmilan »

Nie, bez logarytmu nie da się tego zrobić formalnie.

Jak nie chcesz użyć logarytmu, to myśl o tym tak: do jakiej potęgi trzeba podnieść\(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\) żeby wyszła liczba mniejsza niż \(\displaystyle{ 0,2}\)? Hm, do \(\displaystyle{ 2}\)? Nie bo wychodzi \(\displaystyle{ 0,765625}\). Tak możesz próbować metodą prób i błędów podnosić do różnych potęg i najniższa potęga przy której otrzymamy wynik mniejszy niż \(\displaystyle{ 0,2}\)będzie rozwiązaniem(\(\displaystyle{ (\frac{7}{8})^{12} \approx 0,2014}\), natomiast \(\displaystyle{ (\frac{7}{8})^{13} \approx 0,1762}\)).

Ale wtedy to jest "machanie rękami", a nie formalne rozwiązanie zadania. =)
ODPOWIEDZ