w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tarnów
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 kule odkładamy. losujemy druga kule. Oblicz prawdopodobieństwo ze wyciągniemy kule rożnych kolorów
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
najlepiej z drzewka... \(\displaystyle{ \frac{6}{8} \cdot \frac{2}{7} + \frac{2}{8} \cdot \frac{6}{7}= \frac{3}{7}}\)
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
OK ale dlaczego 6/8 czy 2/7 losujemy jedną z ośmiu czyli 1/8 a potem 1/7. Co to jest 6 i 2. Nie miałem dawno kombinatoryki i nie wiem jak połączyć fakt że są białe i czarne kule
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
no tak losujesz jedną ale jest ich 6, a wszystkich kul jest 8
i po 2 ty liczysz prawdopodobieństwo więc wynosi ono \(\displaystyle{ \frac{6}{8}}\) - dla kuli białej w I losowaniu
i po 2 ty liczysz prawdopodobieństwo więc wynosi ono \(\displaystyle{ \frac{6}{8}}\) - dla kuli białej w I losowaniu
w pudełku sa 6 białych kuli 2 czarne . wyciągamy z niego 1 k
Dzięki. Po 6 latach zapomniałem. Ale już mi świta