Oblicz A suma B

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Oblicz A suma B

Post autor: volcik15 »

A i B są zdarzeniami losowymi takimi że \(\displaystyle{ B \subset A \ P(A)=0,7 \ P(B)=0,3}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz A suma B

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ B \subset A \Rightarrow (A \cup B)=A}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, o 15:40 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Oblicz A suma B

Post autor: volcik15 »

Czyli 0,7? Bo ja to liczyłem ze wzoru tylko pewnoście nie miałem \(\displaystyle{ P(A \cap B)=o,3?}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz A suma B

Post autor: mat_61 »

Tak, bo:

\(\displaystyle{ B \subset A \Rightarrow (A \cap B)=B}\)
ODPOWIEDZ