sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: volcik15 »

A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze \(\displaystyle{ \Omega}\) że \(\displaystyle{ P(A')=0,9}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\) Sprzawdź czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: mat_61 »

Dla zdarzeń rozłącznych:

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)}\)
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: volcik15 »

No tak. Ale jak sprawdzić czy mogą się wyłączać? Bo chyba jeszcze nie widze rozwiązania.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: mat_61 »

\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le P(\Omega)}\)
Awatar użytkownika
kibic2503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2010, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: kibic2503 »

czyli \(\displaystyle{ P(A \cup B)<1}\) tak?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

sprawdz czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać

Post autor: mat_61 »

Tak.
ODPOWIEDZ