Loteria
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Loteria
Na loterii, w ktorej jest n>3 losów, jest jeden los wygrywający i dwa losy uprawniajace do wyciągniecia następnego losu. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania głownej wygranej przy zakupie jednego losu i maksymalnym wykorzystaniu uprawnien?!
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Loteria
a nie będzie to analogicznie jak tu?
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=97 ... ght=#97169
tylko że
można :
- najpierw wylosować los wygrywający (1/n)
- wylosować ten od ponownego losowania i później wygrywający (2/n * 1/n-1)
- 2 razy wylosować ten od ponownego losowania i w końcu wygrywający (2/n * 1/n-1 * 1/n-2)
razem \(\displaystyle{ (\frac{1}{n})+(\frac{2}{n}*\frac{1}{n-1})+(\frac{2}{n}*\frac{1}{n-1}*\frac{1}{n-2})=\frac{(n-1)(n-2)+2(n-2)+2} {n(n-1)(n-2)}}\)
ale nie wiem czy to nie za proste...
https://matematyka.pl/viewtopic.php?p=97 ... ght=#97169
tylko że
można :
- najpierw wylosować los wygrywający (1/n)
- wylosować ten od ponownego losowania i później wygrywający (2/n * 1/n-1)
- 2 razy wylosować ten od ponownego losowania i w końcu wygrywający (2/n * 1/n-1 * 1/n-2)
razem \(\displaystyle{ (\frac{1}{n})+(\frac{2}{n}*\frac{1}{n-1})+(\frac{2}{n}*\frac{1}{n-1}*\frac{1}{n-2})=\frac{(n-1)(n-2)+2(n-2)+2} {n(n-1)(n-2)}}\)
ale nie wiem czy to nie za proste...