W urnie znajduje się 5 kul białych, 3 niebieskie i 2 zielone. Losujemy jedną kulę i nie oglądając jej, wyciągamy z pozostałych kul dwie następne. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) obie kule wyciągniete w drugim losowaniu są białe
b) kule wylosowane za drugim razem są niebieskie?
kule w urnie - prawdopodobieństwo
kule w urnie - prawdopodobieństwo
właśnie chodzi o to, że nie umiem sobie poradzić z tym drzewkiem, umiem drzewka gdy są dwie możliwości, tu przy trzech rodzajach kul pogubiłam się..
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
kule w urnie - prawdopodobieństwo
(biała i biała i biała)
\(\displaystyle{ \frac{5}{10}\cdot \frac{4}{9}\cdot \frac {3}{8}}\)
pozostałe podobnie, (lub) oznacza dodać.
\(\displaystyle{ \frac{5}{10}\cdot \frac{4}{9}\cdot \frac {3}{8}}\)
pozostałe podobnie, (lub) oznacza dodać.