Dowód twierdzenia o prawdopodobieństwie sumy dwóch zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lysdoro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2010, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość

Dowód twierdzenia o prawdopodobieństwie sumy dwóch zdarzeń

Post autor: lysdoro »

Proszę o pomoc w udowodnienu twierdzenia o prawdopodobieństwie sumy dwóch zdarzeń.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dowód twierdzenia o prawdopodobieństwie sumy dwóch zdarzeń

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ I. P(B)=P((B \setminus (A \cap B)) \cup (A \cap B))=P((B \setminus A) \cup (A \cap B))=
P(B \setminus A)+P(A \cap B)\\
P(B \setminus A)=P(B)-P(A \cap B)\\
II. P(A \cup B)=P(A \cup (B \setminus A))=P(A)+P(B \setminus A)=...}\)
ODPOWIEDZ