Z talii 52 kart losujemy dwie karty bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania asa z pozostałych 50 kart, jeśli nie wiadomo jakie dwie karty zostały uprzednio wyciagniete.
-- 12 lis 2010, o 20:42 --
ma ktoś jakiś pomysł?
Z talii 52 kart losujemy....
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Z talii 52 kart losujemy....
A ja nie wiem jak interpretować ,,jeśli wiadomo jakie karty zostały uprzednio wyciągnięte".arturrud pisze:... jeśli wiadomo jakie dwie karty zostały uprzednio wyciagniete.
Z całkowitego to nie musimy wiedzieć.
[edit] Nie rób z nas jeleni.
[edit1] Po poniższym - odwołuję poprzedni [edit]. Ale sam widzisz do czego prowadzi poprawianie posta.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 21:19 przez piasek101, łącznie zmieniany 2 razy.
Z talii 52 kart losujemy....
moj bład w tresci było nie wiadomo...-- 12 lis 2010, o 21:23 --tzn mogłbys naprowadzic jak obliczeniowo sie zabrać do tego?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Z talii 52 kart losujemy....
Ja w swojej pierwszej wskazówce założyłem, że nie wiadomo jakie wylosowano karty (wprawdzie wówczas było napisane, że wiadomo ale nie było podane jakie)
\(\displaystyle{ P(A) = \sum_{i=1}^{3} P(A/B_{i}) \cdot P(B_{i})}\)
\(\displaystyle{ B_{i}}\) - w pierwszym losowaniu wylosowano \(\displaystyle{ (i-1)}\) asów
\(\displaystyle{ P(A) = \sum_{i=1}^{3} P(A/B_{i}) \cdot P(B_{i})}\)
\(\displaystyle{ B_{i}}\) - w pierwszym losowaniu wylosowano \(\displaystyle{ (i-1)}\) asów