Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
Mam takie zadnie do rozwiązania liczę na pomoc
W pewnym mieście koalicja 2 klubów partii A i B liczy 32 osoby , z czego 3/4 tej liczby stanowią członkowie partii A . Oblicz ile jest możliwości wyboru 6 osobowej delegacji obu partii , w której składzie będzie 2 członków partii b .
W pewnym mieście koalicja 2 klubów partii A i B liczy 32 osoby , z czego 3/4 tej liczby stanowią członkowie partii A . Oblicz ile jest możliwości wyboru 6 osobowej delegacji obu partii , w której składzie będzie 2 członków partii b .
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, o 20:41 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
24 - członków partii A
8 - członków partii B
\(\displaystyle{ {24\choose 4} \cdot {8\choose 2}}\)
8 - członków partii B
\(\displaystyle{ {24\choose 4} \cdot {8\choose 2}}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 07:36 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
raczej nie chyba że się mylę:
\(\displaystyle{ 10626 \cdot 28=297528}\) to jest mało ??
\(\displaystyle{ 10626 \cdot 28=297528}\) to jest mało ??
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
symbol Newtona
\(\displaystyle{ {n\choose k}= \frac{n!}{k!(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ {n\choose k}= \frac{n!}{k!(n-k)!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Wybór delegacji 6 osobowej z grup 32 osób
\(\displaystyle{ {24\choose 4}= \frac{24!}{4!(24-4)!}}\)math questions pisze:symbol Newtona
\(\displaystyle{ {n\choose k}= \frac{n!}{k!(n-k)!}}\)