Rozkład brzegowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
swistak2341
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 lis 2009, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: oleśnica

Rozkład brzegowy

Post autor: swistak2341 »

Mamy dane:
\(\displaystyle{ P(X=-1,Y=-2)=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(X=-1,Y=0)=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1,Y=-2)=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1,Y=0)=\frac{1}{3}}\)
Oblicz rozkłady brzegowe i dystrybuantę brzegową oraz regresję I rodzaju.

Jeśli chodzi o regresję to wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ P(X|Y=-2)=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(X|Y=0)=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{5},-2),(\frac{1}{7},0)}\) Nie wiem czy dobrze rozumiem, krzywą regresji I rodzaju jest zbiór punktów?

Rozkłady brzegowe:
\(\displaystyle{ P(X=-1)=\frac{5}{12}}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)=\frac{7}{12}}\)
\(\displaystyle{ P(Y=-2)=\frac{5}{12}}\)
\(\displaystyle{ P(Y=0)=\frac{7}{12}}\)
Nie wiem jak wyznaczyć dystrybuantę brzegową. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
ODPOWIEDZ