W prawej kieszeni znajdują się 3 monety po 2 zł i 4 monety po 1 zł, a w lewej kieszeni 6 monet po 2 zł i 3 monety po 1 zł. Z prawej kieszeni do lewej przełożono losowo dwie monety. Obliczyć prawdopodobieństwo wyciągnięcia z lewej kieszeni po tym przełożeniu monety o wartości 2 zł.
Prosze o pomoc w tym zadaniu
W prawej kieszeni znajdują się 3 monety po 2 zł ......
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
W prawej kieszeni znajdują się 3 monety po 2 zł ......
Z całkowitego (albo ,,krzaczka") :
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}\cdot\frac{2}{6}\cdot\frac{8}{11}+\frac{4}{7}\cdot\frac{3}{6}\cdot\frac{6}{11}+2\cdot \frac{3}{7}\cdot\frac{4}{6}\cdot\frac{7}{11}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{7}\cdot\frac{2}{6}\cdot\frac{8}{11}+\frac{4}{7}\cdot\frac{3}{6}\cdot\frac{6}{11}+2\cdot \frac{3}{7}\cdot\frac{4}{6}\cdot\frac{7}{11}}\)