Udowodnić zależność rekurencyjną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mercel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 23 sty 2007, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Udowodnić zależność rekurencyjną

Post autor: Mercel »

Witam
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Udowodnij, że funkcja prawdopodobieństwa rozkładu hipergeometrycznego spełnia zależność rekurencyjną:
\(\displaystyle{ P(x+1)= \frac{r-x}{x+1} \cdot \frac{n-x}{N-r-n+x+1} \cdot P(x)}\)

Widać od razu, że jest to funkcja rekurencyjna, natomiast nie mam pojęcia w jaki sposób można to udowodnić.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 22:09 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
ODPOWIEDZ