Interpretacja treści zadania.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gooner92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 paź 2010, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubaczów
Podziękował: 1 raz

Interpretacja treści zadania.

Post autor: gooner92 »

Witam. Mam problem/pytanie dot. interpretacji treści zadania. Oto ona:

Pan K. ma dwoje dzieci. Co najmniej jeden jest chłopcem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że są to dwaj chłopcy.
Według mnie powinno być tak:

\(\displaystyle{ \omega=\left\{ (c,d),(c,c)\right\}}\) , gdzie c-chłopak, d- dziewczynka.
A- dwoje dzieci to chłopcy.
\(\displaystyle{ A=\left\{ (c,c)\right\}}\)
Korzystając z klasycznej definicji prawdopodobieństwa możemy napisać, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\). W książce jest odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) więc przypuszczam, że autor zadania miał na myśli
\(\displaystyle{ \omega=\left\{ (c,d),(c,c),(d,c)\right\}}\), ale co to ma za znaczenie czy chłopak czy dziewczynka będzie pierwsza?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Interpretacja treści zadania.

Post autor: piasek101 »

Ty masz ok.

U nich niepotrzebne ,,co najmniej jeden jest chłopcem".
ODPOWIEDZ