Prawdopodobinstwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Prawdopodobinstwo warunkowe
Mamy X i Y, które są niezależne i mają rozkład Poissona z parametrem odpowiednio 6 i 2. Trzeba obliczyć \(\displaystyle{ P(X=2 | X+Y=7)}\). Obliczyłam to zgodnie ze wzorem na prawdop. warunkowe, jednak nie doszłam do poprawnego wyniku. Wyszło mi: \(\displaystyle{ e^{6} \cdot \frac{2^5}{8^7} \cdot 6 \cdot 7}\), co daje 0,26. Ale w odpowiedziach mam, że wynik ma wynosić 0.01. Może ktoś napisać jak do tego dojść.