Loteria fantowa zbiór cyfr

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Loteria fantowa zbiór cyfr

Post autor: dzolka »

Witam proszę o sprawdzenie moich odpowiedzi ew. poprawienie jeśli są źle:

Zad 1
W urnie jest 26 losów loterii fantowej z których 10 jest pustych. Z urny wyciągamy jednocześnie 4 losy. Oblicz prawdopodobieństwo że wśród wylosowanych:
a) dokładnie dwa są wygrywające
wg mnie \(\displaystyle{ P(A)= \frac{C^{2}_{16} \cdot C^{2}_{10}}{C^4_{26}}}\)

b) co najmniej jeden los jest przegrywający
wg mnie \(\displaystyle{ P(B)=1- \frac{C^4_{16}}{C^4_{26}}}\)

Zad 2
Mamy zbiór cyfr 2, 3, 4 ,5, 6, 7. Ile można z nich utworzyć różnych liczb trzycyfrowych? Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby mniejszej od 555 jesli cyfry nie mogą się powtarzać?

wg mnie:
trzycyfrowych jest 216 (jesli zalozyc ze cyfry moga sie powtórzyć) lub 120 (jesli nie mogą) a
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{72}{120}}\)

Zad 3
11 przyjaciół wybrało się do kina. Otrzymali 11 kolejnych miejsc w jednym rzedzie. Jakie jest prawdopodobienstwo ze 3 wybrane osoby beda siedzialy obok siebie?

wg mnie:
\(\displaystyle{ \frac{P(A)=3! \cdot 8! \cdot 9}{11!}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Loteria fantowa zbiór cyfr

Post autor: piasek101 »

1) ok.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Loteria fantowa zbiór cyfr

Post autor: dzolka »

A reszta?
ODPOWIEDZ