Witam, czy mogę prosić o rozawiązanie tych zadań.
Klasa liczy 25 osób w tym 10 dziewcząt. Oblicz, ile jest możliwośc wyboru czteroosobowej delegacji, w której znajdzie się;
a) 2 chłopców i 2 dziewczynki
b) 1 chłopiec i 3 dziewczynki
Ze zbioru liczb {1,2,3...17} losujemy jednocześnie 2 liczby.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
- suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
- iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
- iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą podzielną przez 10
W czworokącie wypukłym ABCD kąty przy wierzchołkach A i D są proste, a tg/ABC/ = 2/3. Oblicz AC jeżeli wiesz że /DC/ jest dwa razy mniejsza od /AB/ i o dwa większa od /AD/
Zadanie z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 lis 2006, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: płock
Zadanie z prawdopodobieństwa
Pierwsze zadanie
10 - liczba dziewczyn
15 - liczba chłopców
\(\displaystyle{ \Omega = C_{25}^{4}}\)
a)
\(\displaystyle{ A = C_{15}^{2} * C_{10}^{2}}\)
b)
\(\displaystyle{ A = C_{15}^{1} * C_{10}^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)
10 - liczba dziewczyn
15 - liczba chłopców
\(\displaystyle{ \Omega = C_{25}^{4}}\)
a)
\(\displaystyle{ A = C_{15}^{2} * C_{10}^{2}}\)
b)
\(\displaystyle{ A = C_{15}^{1} * C_{10}^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)