zbiory - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tomika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

zbiory - prawdopodobieństwo

Post autor: tomika »

A zdarzeniach \(\displaystyle{ A,B\subset =\Omega}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ A\cup B = \Omega}\) prawdopodobieństwo zdarzenia A jest o 0,2 większe od prawdopodobieństwa zdarzenia B, a prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B jest równe 0,3. Oblicz P(A) i P(B').

Rozwiązałam to zadanie ale wychodzą mi inne wyniki niż w odpowiedziach.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zbiory - prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Pokaż jak robisz.
tomika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 maja 2009, o 10:25
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

zbiory - prawdopodobieństwo

Post autor: tomika »

już mi wyszło wiem w czym robiłam błąd zamiast P(B) = P(A) - 0,2 dawałam P(A) = 1,2P(B)
ale teraz już wyszło
ODPOWIEDZ