Problem z własnościami prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pawcio1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko
Podziękował: 2 razy

Problem z własnościami prawdopodobieństwa

Post autor: Pawcio1992 »

W urnie jest 5 kul białych i 4 czarne.Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul przynajmniej jedna bedzie: A) biała B) czarna

Pomoże, ktoś bo nie mogę nic wymyślić. Nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Problem z własnościami prawdopodobieństwa

Post autor: JankoS »

Wygodniej jest liczyć przy pomocy prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego. W A) jest nim: wszystkie wylosowane kule są czarne.
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{4}{9} \cdot \frac{3}{8}, \ P(A)=1-P(A').}\)
Pawcio1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko
Podziękował: 2 razy

Problem z własnościami prawdopodobieństwa

Post autor: Pawcio1992 »

Ok, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ