Wariancja sumy - dowód

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
void
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lis 2010, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Wariancja sumy - dowód

Post autor: void »

Witam,
Mama takie zadanie do rozwiązania
"Udowodnić, że jeżeli zmienne losowe X i Y są niezależne, to \(\displaystyle{ D^{2}(X + Y) = D^{2}(X) + D^{2}(Y)}\)"
i nie mam pojęcia jak je rozwiązać.
Prosiłbym o jakieś wskazówki, ewentualnie cały dowód
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Wariancja sumy - dowód

Post autor: Zlodiej »

Skorzystaj ze wzorów: \(\displaystyle{ D^2(X) = E((X-E(X))^2)}\) oraz z tego, że \(\displaystyle{ E(X+Y)=E(X)+E(Y)}\), gdy zmienne X,Y są niezależne.
void
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 lis 2010, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Wariancja sumy - dowód

Post autor: void »

Ok, dziękuję.
ODPOWIEDZ