Kostki i kule w jednym zadaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Od rana próbuję rozkminić te zadania i efekt jest taki, że... muszę prosić was o pomoc:
Zad 1
Rrzucamy trzy razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że:
a) w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek, jeśli iloczyn oczek w trzech rzutach jest równy 40
b) w drugim i w trzecim rzucie wypadną nieparzyste liczby oczek jeżeli suma oczek trzech rzutów jest równa 14?
Zad 2
W I urnie są dwie kule białe i dwie czarne, w II urnie są trzy kule białe i jedna czarna. Rzucamy raz symetryczną czworościenną kostką, która oznaczona jest liczbami od 1 do 4
. Jeśli wypadnie 1, to losujemy kulę z I urny, w przeciwnym razie - z II urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego że wylosujemy kulę czarną.
Zad 1
Rrzucamy trzy razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że:
a) w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek, jeśli iloczyn oczek w trzech rzutach jest równy 40
b) w drugim i w trzecim rzucie wypadną nieparzyste liczby oczek jeżeli suma oczek trzech rzutów jest równa 14?
Zad 2
W I urnie są dwie kule białe i dwie czarne, w II urnie są trzy kule białe i jedna czarna. Rzucamy raz symetryczną czworościenną kostką, która oznaczona jest liczbami od 1 do 4
. Jeśli wypadnie 1, to losujemy kulę z I urny, w przeciwnym razie - z II urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego że wylosujemy kulę czarną.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Wskazówka:
1) prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
2) prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A/B_{1}) \cdot P(B_{1})+P(A/B_{2}) \cdot P(B_{2})}\)
1) prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
2) prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A/B_{1}) \cdot P(B_{1})+P(A/B_{2}) \cdot P(B_{2})}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2010, o 17:06 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Już poprawiam. Chodziło oczywiście kolejno o zadania 1 oraz 2 (a nie a i b). Napisz konkretniej co chciałbyś wiedzieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Tzn generalnie chciałbym abyś nakreślił mi plan jak się dobrać do tego. U mnie jest taki problem, że nie potrafie logicznie myśleć. Jak ktoś mi zrobi zadanie to potem jade bezbłędnie ze schematu, ale na logikę nigdy nie nic nie zrobię :/
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
No to na początek 1a)
B: iloczyn oczek w trzech rzutach jest równy 40
A: w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
Oblicz ile jest możliwych wyników trzykrotnego rzutu kostką (moc Omega).
Oblicz ile jest zdarzeń B (moc zbioru B - możesz je wypisać i policzyć)
Oblicz ile jest zdarzeń \(\displaystyle{ A \cap B}\) (moc zbioru \(\displaystyle{ A \cap B}\))
B: iloczyn oczek w trzech rzutach jest równy 40
A: w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
Oblicz ile jest możliwych wyników trzykrotnego rzutu kostką (moc Omega).
Oblicz ile jest zdarzeń B (moc zbioru B - możesz je wypisać i policzyć)
Oblicz ile jest zdarzeń \(\displaystyle{ A \cap B}\) (moc zbioru \(\displaystyle{ A \cap B}\))
Ostatnio zmieniony 1 lis 2010, o 17:38 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
możliwych wyników trzykrotnego rzutu kostką jest 216
B = (2,4,5) (4,2,5) (5,2,4)
I co dalej?
B = (2,4,5) (4,2,5) (5,2,4)
I co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
OKPawcio1992 pisze:możliwych wyników trzykrotnego rzutu kostką jest 216
Coś mało tego. Dobrze określiłeś, że te trzy pojedyncze wyniki rzutu to 2, 4, 5. Na ile sposobów można je wyrzucić?Pawcio1992 pisze:B = (2,4,5) (4,2,5) (5,2,4)
Natomiast jako trzeci zapisz elementy zbioru \(\displaystyle{ (A \cap B)}\), czyli z powyższego (po poprawieniu) wybierz te które jako drugą mają liczbę parzystą.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
B = (2,4,5) (2,5,4) (4,2,5) (4,5,2) (5,2,4) (5,4,2) zatem:
\(\displaystyle{ \ (A \cap B)}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{36}}\)
\(\displaystyle{ \ (A \cap B)}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{36}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Elementy zbioru B są OK (powinny być one zapisane w nawiasie klamrowym).
Zapis poniżej nie jest poprawny. Co oznacza ten ułamek? (a w szczególności mianownik)
Jeżeli ma to być moc zbioru \(\displaystyle{ (A \cap B)}\), czyli \(\displaystyle{ \overline{ \overline{(A \cap B)}}}\) to musi to być liczba całkowita i nie może być ona większa niż moc zbioru B (czyli 6)
Zapis poniżej nie jest poprawny. Co oznacza ten ułamek? (a w szczególności mianownik)
Jeżeli ma to być moc zbioru \(\displaystyle{ (A \cap B)}\), czyli \(\displaystyle{ \overline{ \overline{(A \cap B)}}}\) to musi to być liczba całkowita i nie może być ona większa niż moc zbioru B (czyli 6)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
Czyli... wyszło. Uff
Czyli... wyszło. Uff
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 2 razy
Kostki i kule w jednym zadaniu
Spróbuje teraz drugie. Jeśli będę miał problem to mogę liczyć na pomoc?