Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań. Chodzi o drzewka w doświadczeniach losowych..
Zad 1.
Mamy dwa klocki z literą T i po jednym klocku z literami A i K. Ustawiamy je losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania słowa: TAKT ?
Zad. 2
Losujemy 3 karty z talii 52 kart. Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) wylosowane karty to trzy ASY;
b) wylosowano dokładnie 2 ASY;
Proszę o narysowanie tego bo nie rozumiem tych zadań.
Zadania z doświadczeń losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bytów
Zadania z doświadczeń losowych
Ostatnio zmieniony 1 lis 2010, o 13:23 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania z doświadczeń losowych
Ciężko na forum robi się rysunki, poza tym do tego typu zadań to bez sensu. W każdym razie poniżej podaję prawdopodobieństwo jakie powinno wyjść.
1.
\(\displaystyle{ \#\Omega = 4!}\), bo litery można ułożyć na 4! sposoby.
\(\displaystyle{ \#A = 2}\), bo słowo TAKT można ułożyć na dwa sposoby (T mogą zamienić się miejscami).
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{4!} = \frac{1}{12}}\)
2.
\(\displaystyle{ \#\Omega = {52 \choose 3}}\), bo zbiór 3 kart możemy wylosować z talii 52 kart na \(\displaystyle{ {52 \choose 3}}\) sposobów.
a) \(\displaystyle{ \#A = {4 \choose 3}}\), są 4 asy dlatego 3 można wylosować na \(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\) sposobów.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{4 \choose 3}}{{52 \choose 3}}}\)
b) \(\displaystyle{ \#A = {4 \choose 2} \cdot {48 \choose 1}}\), są 4 asy i losujemy z nich 2, natomiast z pozostałych 48 kart losujemy jedną kartę.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{4 \choose 2} \cdot {48 \choose 1}}{{52 \choose 3}}}\)
1.
\(\displaystyle{ \#\Omega = 4!}\), bo litery można ułożyć na 4! sposoby.
\(\displaystyle{ \#A = 2}\), bo słowo TAKT można ułożyć na dwa sposoby (T mogą zamienić się miejscami).
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{4!} = \frac{1}{12}}\)
2.
\(\displaystyle{ \#\Omega = {52 \choose 3}}\), bo zbiór 3 kart możemy wylosować z talii 52 kart na \(\displaystyle{ {52 \choose 3}}\) sposobów.
a) \(\displaystyle{ \#A = {4 \choose 3}}\), są 4 asy dlatego 3 można wylosować na \(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\) sposobów.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{4 \choose 3}}{{52 \choose 3}}}\)
b) \(\displaystyle{ \#A = {4 \choose 2} \cdot {48 \choose 1}}\), są 4 asy i losujemy z nich 2, natomiast z pozostałych 48 kart losujemy jedną kartę.
Otrzymujemy \(\displaystyle{ P(A)= \frac{{4 \choose 2} \cdot {48 \choose 1}}{{52 \choose 3}}}\)