Ze zbioru A={1,2,3, ...,120} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3.
Na jakie grupy mogę sobie podzielić , lub jakaś inna wskazówka
Na razie mam tak:
\(\displaystyle{ |\Omega|=C ^{2} _{120}=7140}\)
I liczb w samym zbiorze podzielnych przez 3 jest 40 więc na pewno jedno założenie to będzie 40*40 (znaczy tak mi się wydaje;)) No bo chyba nie trzeba wypisać na piechotę wszystkich ...
Może być (1,2,)(1,5)(1,8)... i dla każdej wypisywać...?
Ze zbioru A losujemy...
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ze zbioru A losujemy...
Wskazówka:
Proponuję podzielić cały zbiór A na zbiory liczb:
A1 - podzielnych przez 3
A2 - dających z dzielenia przez 3 resztę 1
A3 - dających z dzielenia przez 3 resztę 2
Suma dwóch liczb będzie podzielna przez 3 jeżeli obydwie liczby będą ze zbioru A1 lub jedna będzie ze zbioru A2 a druga ze zbioru A3
Proponuję podzielić cały zbiór A na zbiory liczb:
A1 - podzielnych przez 3
A2 - dających z dzielenia przez 3 resztę 1
A3 - dających z dzielenia przez 3 resztę 2
Suma dwóch liczb będzie podzielna przez 3 jeżeli obydwie liczby będą ze zbioru A1 lub jedna będzie ze zbioru A2 a druga ze zbioru A3
Niestety nie. W obliczeniu mocy zbioru Omega założyłaś, że losujesz jednocześnie dwie liczby (stąd kombinacje). Tutaj masz takie obliczenia jakbyś losowała kolejno dwie liczby i to ze zwracaniem.I liczb w samym zbiorze podzielnych przez 3 jest 40 więc na pewno jedno założenie to będzie 40*40
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
Ze zbioru A losujemy...
Czyli pierwsze byłoby to, że dwie ze zbioru A1 czyli 40*40 bo dwie ze zwracaniem, a drugie 39*39 (jedna ze zbioru A2 i druga z A3)
\(\displaystyle{ |\Omega|=120*119=14280}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3121}{14280}}\)
Niestety w odpowiedziach tak nie ma...
\(\displaystyle{ |\Omega|=120*119=14280}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3121}{14280}}\)
Niestety w odpowiedziach tak nie ma...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ze zbioru A losujemy...
Przeczytałaś mój poprzedni post?
Podobnie moc zbioru Omega. Miałaś obliczone dobrze a teraz piszesz coś innego.
Przecież zwróciłem Ci tam uwagę, że wybór dwóch elementów z 40-elementowego zbioru to nie jest \(\displaystyle{ 40 \cdot 40}\)mat_61 pisze:Niestety nie.dzidziuniaa pisze:I liczb w samym zbiorze podzielnych przez 3 jest 40 więc na pewno jedno założenie to będzie 40*40
Podobnie moc zbioru Omega. Miałaś obliczone dobrze a teraz piszesz coś innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
Ze zbioru A losujemy...
Ah bo już się pogubiłam a więc
\(\displaystyle{ |\Omega|=7140}\)
\(\displaystyle{ |A|=40*39+39*39=1560+1521=3081}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3081}{7140}}\)
Co tym razem źle?
\(\displaystyle{ |\Omega|=7140}\)
\(\displaystyle{ |A|=40*39+39*39=1560+1521=3081}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3081}{7140}}\)
Co tym razem źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ze zbioru A losujemy...
Dwa elementy ze zbioru A1 to przecież kombinacje!
Jeden element ze zbioru A2 i jeden element ze zbioru A2 to iloczyn kombinacji!
Jeden element ze zbioru A2 i jeden element ze zbioru A2 to iloczyn kombinacji!