Wlasciciel notowal liczbe sprzedanych biletow w kolejnych godzinach
Godziny
5-6 2 bilety
6-7 3
7-8 9 bilety
8-9 8 bilety
9-10 6
10-11 4
11-12 3
12-13 3
13-14 3
14-15 5
15-16 8
6-17 6
Oblicz srednia liczbe biletow sprzedanych w ciagu 1 godziny
Wynikiem typowym nazywamy wynikiem ktory rozni sie od sredniej o mniej niz jedno odchylenie standartowe.Podaj wszystkie godziny w ktorych liczba sprzedanych biletow nie byla typowa
Bym prosila o calkowite zapisu rozwiazania
prawdopodobienstwo biletow
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
prawdopodobienstwo biletow
1. Policz średnią arytmetyczną \(\displaystyle{ \hat{a}}\) sprzedanych biletów w każdej godzinie. To chyba nie sprawi Ci problemu.
2. Policzoną średnią \(\displaystyle{ \hat{a}}\) podstaw do wzoru na wariancję
\(\displaystyle{ \sigma^2 = \frac{(2-\hat{a})^2 + (3-\hat{a})^2 + (9-\hat{a})^2 + ... + (6-\hat{a})^2}{12}}\)
(W liczniku podstawiasz kolejno liczbę biletów sprzedanych w kolejnych godzinach, w mianowniku - liczba godzin)
3. Obliczasz odchylenie standardowe ze wzoru \(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{\sigma^2}}\)
4. Porównujesz średnią liczbę biletów do odchylenia i wyznaczasz te godziny, w których sprzedaż nie była typowa.
2. Policzoną średnią \(\displaystyle{ \hat{a}}\) podstaw do wzoru na wariancję
\(\displaystyle{ \sigma^2 = \frac{(2-\hat{a})^2 + (3-\hat{a})^2 + (9-\hat{a})^2 + ... + (6-\hat{a})^2}{12}}\)
(W liczniku podstawiasz kolejno liczbę biletów sprzedanych w kolejnych godzinach, w mianowniku - liczba godzin)
3. Obliczasz odchylenie standardowe ze wzoru \(\displaystyle{ \sigma = \sqrt{\sigma^2}}\)
4. Porównujesz średnią liczbę biletów do odchylenia i wyznaczasz te godziny, w których sprzedaż nie była typowa.