dane prawdopodobieństwem
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
dane prawdopodobieństwem
40% uczestników spotkania przedstawicieli koalicji rządowej stanowili członkowie partii A. Pozostałe osoby uczestniczące w tym spotkaniu należą do partii B. W dyskusji na temat obowiązkowej matury z matematyki zabrały głos tylko dwie osoby. Prawdopodobieństwo tego, iż pierwszą osobą zabierającą głos w dyskusji była osoba należąca do partii A, a drugą członek partii B, jest równe 0,25. Ile osób brało udział w tym spotkaniu?
x - wszyscy uczestnicy
0,4x - partia A
0,6x - partia B
\(\displaystyle{ |\Omega|=C ^{2} _{x}= \frac{(x-1)x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}= \frac{C ^{1} _{0,4x} \cdot C ^{1} _{0,6x} }{C ^{2} _{x} }}\)
\(\displaystyle{ x = 16,36}\)
Co źle robię?
x - wszyscy uczestnicy
0,4x - partia A
0,6x - partia B
\(\displaystyle{ |\Omega|=C ^{2} _{x}= \frac{(x-1)x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}= \frac{C ^{1} _{0,4x} \cdot C ^{1} _{0,6x} }{C ^{2} _{x} }}\)
\(\displaystyle{ x = 16,36}\)
Co źle robię?
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
dane prawdopodobieństwem
I tak mi nie wychodzi więc jest
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}= \frac{C ^{1} _{0,4x} \cdot C ^{1} _{0,6x} }{x(x-1)}}\)
\(\displaystyle{ x=1,96}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}= \frac{C ^{1} _{0,4x} \cdot C ^{1} _{0,6x} }{x(x-1)}}\)
\(\displaystyle{ x=1,96}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
dane prawdopodobieństwem
Teraz jeszcze inaczej mi wychodzi...
mnożenie na krzyż[
\(\displaystyle{ x(x-1)=4(0,4x cdot 0,6x)}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)=1,6x \cdot 2,4x}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)=x(1,6 \cdot 2,4)|:x}\)
\(\displaystyle{ x-1=3,84}\)
\(\displaystyle{ x=4,84}\)
mnożenie na krzyż[
\(\displaystyle{ x(x-1)=4(0,4x cdot 0,6x)}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)=1,6x \cdot 2,4x}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)=x(1,6 \cdot 2,4)|:x}\)
\(\displaystyle{ x-1=3,84}\)
\(\displaystyle{ x=4,84}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dane prawdopodobieństwem
Napisałaś coś w stylu:
\(\displaystyle{ 2 \cdot (3 \cdot 5) = (2 \cdot 3) \cdot (2 \cdot 5)}\)
czyli wymnożyłaś każdy wyraz w nawiasie przez liczbę stojącą przed nawiasem.
Policz sobie na palcach ile w podanej przeze mnie równości jest równa lewa strona, a ile prawa - przekonasz się, że jest to inna liczba.
Druga linijka przekształcenia powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x(x-1)=1,6x \cdot 0,6x}\)
Q.
\(\displaystyle{ 2 \cdot (3 \cdot 5) = (2 \cdot 3) \cdot (2 \cdot 5)}\)
czyli wymnożyłaś każdy wyraz w nawiasie przez liczbę stojącą przed nawiasem.
Policz sobie na palcach ile w podanej przeze mnie równości jest równa lewa strona, a ile prawa - przekonasz się, że jest to inna liczba.
Druga linijka przekształcenia powinna wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x(x-1)=1,6x \cdot 0,6x}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
dane prawdopodobieństwem
Więc mam
\(\displaystyle{ x ^{2}-x=0,96x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0,04x ^{2}-x=0}\)
i nadal nic...
\(\displaystyle{ x ^{2}-x=0,96x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0,04x ^{2}-x=0}\)
i nadal nic...