Witam, mam problem z zadaniem, gdzie robię błąd? Czy może źle rozumuje..?
W szufladzie znajduje się 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15. Losujemy kolejno 5 kartek bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numer trzeciej z wylosowanych kartek jest liczbą podzielną przez 3 i jednocześnie numer piątej jest liczbą podzielną przez 5.
Rozumuje to tak, że skoro losujemy kolejno to pierwszą można na 15, drugą na 14 więc moc omega 15*14*13*12*11 = 360360
Trzecia ma być podzielna przez 3 czyli będzie to 3,6,9,12,15 (5 sposobów), piąta na 5 (5,10). Czyli pierwsza na 13 sposób druga na 12 trzecia na 5 czwarta na 11 piąta na 2. LUB (+) Pierwsza na 13, druga na 12, trzecia na 4 (bez 15), czwarta 11, piąta 3 (z 15).
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{11}{105}}\) a odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\).
Mózg mi się lansuje!:) pomocy;)
prawdopodobienstwo, gdzie blad
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
prawdopodobienstwo, gdzie blad
Problem jest z tym, że 15 jest liczbą zarówno podzielną przez 3 jak i 5.
Można zrobić tak:
Na piątym miejscu mamy 2 możliwości (na razie nie uwzględniamy 15) razy 5 możliwości na trzecim miejscu razy 13 razy 12 razy 11. Otrzymujemy \(\displaystyle{ 10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}\)
Dodać sytuację, gdy na piątym miejscu jest 1 możliwość (bo powyższa sytuacja nie uwzględniała 15 na piątym miejscu) razy 4 możliwości (tzn. 3,6,9,12, bo 15 jest już na piątym miejscu) razy 13 razy 12 razy 11. Otrzymujemy \(\displaystyle{ 4 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}\)
Otrzymujemy: \(\displaystyle{ \frac{10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13 + 4 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}{15 \cdot 14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11} = \frac{1}{15}}\)
Wychodzi na to, że błąd jest na końcu, tzn. zamiast mnożyć przez 1 to mnożysz przez 3.
Można zrobić tak:
Na piątym miejscu mamy 2 możliwości (na razie nie uwzględniamy 15) razy 5 możliwości na trzecim miejscu razy 13 razy 12 razy 11. Otrzymujemy \(\displaystyle{ 10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}\)
Dodać sytuację, gdy na piątym miejscu jest 1 możliwość (bo powyższa sytuacja nie uwzględniała 15 na piątym miejscu) razy 4 możliwości (tzn. 3,6,9,12, bo 15 jest już na piątym miejscu) razy 13 razy 12 razy 11. Otrzymujemy \(\displaystyle{ 4 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}\)
Otrzymujemy: \(\displaystyle{ \frac{10 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13 + 4 \cdot 11 \cdot 12 \cdot 13}{15 \cdot 14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11} = \frac{1}{15}}\)
Wychodzi na to, że błąd jest na końcu, tzn. zamiast mnożyć przez 1 to mnożysz przez 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
prawdopodobienstwo, gdzie blad
Nie ma potrzeby takiego komplikowania obliczeń (oczywiście te powyżej są jak najbardziej poprawne).
Skoro na trzecim miejscu musi być liczba spośród A1={3;6;9;12;15} i na piątym spośród A2={5;10;15} ale liczby nie mogą się powtarzać, to wszystkich możliwości ustawienia tych dwóch liczb jest:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A1}} \cdot \overline{\overline{A2}}-\overline{\overline{A1 \cap A2}}=3 \cdot 5-1=14}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}{15 \cdot 14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}=...}\)
Skoro na trzecim miejscu musi być liczba spośród A1={3;6;9;12;15} i na piątym spośród A2={5;10;15} ale liczby nie mogą się powtarzać, to wszystkich możliwości ustawienia tych dwóch liczb jest:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A1}} \cdot \overline{\overline{A2}}-\overline{\overline{A1 \cap A2}}=3 \cdot 5-1=14}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}{15 \cdot 14 \cdot 13 \cdot 12 \cdot 11}=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 32 razy