prawdopodobienstwo karty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
polo123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole

prawdopodobienstwo karty

Post autor: polo123 »

Hej
W tym zadaniu to korzystam ze wzoru na P(A)= A/omega ??


Z talii pięćdziesięciodwukartowej wybieramy losowo jedną kartę. Oblicz P(A) otrzymania karty mlodszej od piatki.
Awatar użytkownika
Calfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 22 paź 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

prawdopodobienstwo karty

Post autor: Calfy »

Tak.
\(\displaystyle{ |A|=12 \\ |\Omega |=52}\),
ODPOWIEDZ