Prawdopodobieństwo wystąpenia liczby na każdej pozycji w tab

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rafcio363
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 wrz 2006, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowiz
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo wystąpenia liczby na każdej pozycji w tab

Post autor: rafcio363 »

Witam.
Mam problem z zadaniem a raczej z zrozumieniem go.
W tablicy 1..n występuje n elementów.
Zakładam przypadek że liczba x może wystąpić na każdej pozycji.
Rozwiązane mam to tak:
\(\displaystyle{ 1+\frac{1}{2} + \frac{1}{3} +....+ \frac{1}{n}}\)
\(\displaystyle{ =\gamma+ln(n)
=0,577+ln(n)}\)

Rozumiem tylko 1 linijkę
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo wystąpenia liczby na każdej pozycji w tab

Post autor: »

Gdybyś podał jaka dokładnie jest treść zadania, być może nawet ktoś byłby w stanie Ci pomóc..

Q.
ODPOWIEDZ