liczby dwucyfrowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bossik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łomża
Podziękował: 4 razy

liczby dwucyfrowy

Post autor: bossik21 »

Witam.

"Spośród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania . Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa razy wybrano liczby parzyste"

Proszę o wypisanie wszystkich kroków , począwszy od wzoru , kończąc na wyniku.

Pozdrawiam.-- 28 października 2010, 18:49 --Czy to będzie tak wyglądać :

Prawdopodobieństwo wylosowania pierwszej liczby
\(\displaystyle{ \frac{45}{90} = \frac{1}{2}}\)

Prawdopodobieństwo wylosowania drugiej liczby
\(\displaystyle{ \frac{44}{89}}\)

a więc prawdopodobieństwo =
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} * \frac{44}{89} = \frac{44}{178}}\)
?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

liczby dwucyfrowy

Post autor: silvaran »

Dokładnie tak
ODPOWIEDZ