Mamy 3 urny o prawdopodobieństwach trafienia kolejno:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
W pierwszej urnie jest:
6 kul białych
4 czarne
7 czerwonych
2 żółte
W drugiej urnie jest:
5 kul białych
9 czarnych
3 czerwone
1 żółta
W trzeciej urnie są:
2 kule białe
8 czarnych
7 czerwonych
12 żółtych.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 3 kul bialych?
Tak naprawde mam napisac taki program:
Program powinien liczyć prawdopodobieństwo wylosowania x kul wybranego koloru.
Użytkownik (w dowolny sposób) określa:
- liczbę urn
- liczbę wykorzystywanych kolorów (max 10)
- liczbę kul każdego koloru w każdej z urn
- prawdopodobieństwo wyboru każdej z urn
Na końcu określamy ile kul losujemy i jaki kolor nas interesuje. Wynikiem jest prawdopodobieństwo tego, że wszystkie wylosowane kule będą wybranego koloru.
ale mysle ze na konkretnym przykladzie bedzie latwiej, a nie mam pojecia jak sie wziac za to pod wzgledem matematycznym
losowanie kul z urn o roznym prawdopodobienstwie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 01:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
losowanie kul z urn o roznym prawdopodobienstwie
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, o 14:14 przez martial_arts, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 01:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
losowanie kul z urn o roznym prawdopodobienstwie
tzn? ja to kombinowalem tak:
\(\displaystyle{ [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{6\choose 1}}{{19\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{5\choose 1}}{{18\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot \frac{{2\choose 1}}{{29\choose 1}})]\cdot [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{5\choose 1}}{{18\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{4\choose 1}}{{17\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot \frac{{1\choose 1}}{{28\choose 1}})]\cdot [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{4\choose 1}}{{17\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{3\choose 1}}{{16\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot 0)]}\)
ale chyba to nie jest dobrze..
\(\displaystyle{ [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{6\choose 1}}{{19\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{5\choose 1}}{{18\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot \frac{{2\choose 1}}{{29\choose 1}})]\cdot [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{5\choose 1}}{{18\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{4\choose 1}}{{17\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot \frac{{1\choose 1}}{{28\choose 1}})]\cdot [(\frac{1}{6}\cdot \frac{{4\choose 1}}{{17\choose 1}})+(\frac{1}{3}\cdot \frac{{3\choose 1}}{{16\choose 1}})+(\frac{1}{2}\cdot 0)]}\)
ale chyba to nie jest dobrze..
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
losowanie kul z urn o roznym prawdopodobienstwie
Myślałem o losowaniu trzech kul (na raz) , wtedy :
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{{6\choose 3}}{{19\choose 3}}+\frac{1}{3}...}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{{6\choose 3}}{{19\choose 3}}+\frac{1}{3}...}\)