Na loterii jest \(\displaystyle{ 90}\) losów przegrywających i \(\displaystyle{ 10}\) wygrywających.
a)Ile losów wygrywających należy dołożyć aby prawdopodobieństwo wygranej przy zakupie jednego losu wynosiło \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) .
b)Ile losów przegrywających należy dołożyć aby prawdopodobieństwo wygranej przy zakupie jednego losu zmalało dwukrotnie ?
Proszę o pomoc
Losy na loterii
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Losy na loterii
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, o 17:25 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex] ... [/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 23 razy
Losy na loterii
początkowa szansa na wygraną (bez ingerencji) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) (bo na 100 losów, 10 jest wygrywających).
zatem dla punktu a) wystarczy rozwiązać równanie o postaci wymiernej \(\displaystyle{ \frac{10+x}{100+x} = \frac{1}{4}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x \in N}\).
Analogicznie dla punktu b trzeba obliczyć podobne równanie : \(\displaystyle{ \frac{10}{100+y}= \frac{1}{20}}\)
Mam nadzieje że to pomogło
zatem dla punktu a) wystarczy rozwiązać równanie o postaci wymiernej \(\displaystyle{ \frac{10+x}{100+x} = \frac{1}{4}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x \in N}\).
Analogicznie dla punktu b trzeba obliczyć podobne równanie : \(\displaystyle{ \frac{10}{100+y}= \frac{1}{20}}\)
Mam nadzieje że to pomogło