Są dwie loterie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
LennyK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: k/S
Podziękował: 5 razy

Są dwie loterie

Post autor: LennyK »

Witajcie,
mam problem z tym zadaniem, może dlatego, iż takie teoretyczne zadania często sprawiają, że nie wiem, co zrobić...

Są dwie loterie. Na pierwszej jest jeden los wygrywający i n-1 , ( \(\displaystyle{ n \ge 2}\) ) losów przegrywających, na drugiej 2 losy wygrywające i 2n-2 losów przegrywających. Chcemy kupić dwa losy. Na której loterii mamy większe prawdopodobieństwo kupna co najmniej jednego losu wygrywającego?


ps Może ktoś zna tytuł książki, z której ono pochodzi? ja wiem tylko, że jest to zadanie 6.90 ze str 67
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Są dwie loterie

Post autor: piasek101 »

To chyba to :
34182.htm
LennyK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: k/S
Podziękował: 5 razy

Są dwie loterie

Post autor: LennyK »

aha, to chyba to samo, dzięki:). Przeanalizuję po obiedzie;)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Są dwie loterie

Post autor: piasek101 »

Szukałem bo też chyba to kiedyś robiłem - moze Ty znajdziesz.
LennyK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: k/S
Podziękował: 5 razy

Są dwie loterie

Post autor: LennyK »

jej... już miała prosić po pomoc, ale w trakcie pisania prośby udało mi się rozwiązać i zrozumieć skąd to \(\displaystyle{ \frac{{1 \choose 1}\cdot {n-1 \choose 1}}{{n \choose 2}}=\frac{n-1}{\frac{n(n-1)}{2}}=\frac{2}{n}}\) się wzięło:)
hm, ja naprawdę wierzę, że to wszystko jest poprawne;)
ODPOWIEDZ