Na loterię przygotowano 50 losów , z których 15 wygrywa.
oblicz prawdopodobieśtwo zdarzenia ,że wśród 5 kupionych losów :
a) są 2 wygrywające
b) niema wygrywających.
czy to będą kombinacje .
moc Ω
moc A P(A)
moc B P(B)
czy dobrze się kieruje?
losy na loterii
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
losy na loterii
kupujemy 5 losów, wiec musisz najpierw obliczyć przestrzeń:
\(\displaystyle{ \Omega= {\omega:\omega={x_{1},...x_{5}} x_{1},...,x_{5}\in {50 elementów}}}\)
teraz obliczasz moc przestrzeni:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={50\choose 5}=2118760}\)
b).zdarzenie polega na tym że nie wylosujemy wygranego kupony, czyli:
50-15=35
\(\displaystyle{ A:\Omega={\omega:\omega={x_{1},...x_{5}} x_{1},...,x_{5}\in {35 elementów}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={35\choose 5}=324632}\)
i teraz obliczasz prawdopodobieństwo, czyli \(\displaystyle{ P(A)}\)
a) ten podpunkt rozwiązujesz analogicznie, tylko ze losujesz spośród 15 elemenów, bo tylo 15 wygrywa
\(\displaystyle{ \Omega= {\omega:\omega={x_{1},...x_{5}} x_{1},...,x_{5}\in {50 elementów}}}\)
teraz obliczasz moc przestrzeni:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={50\choose 5}=2118760}\)
b).zdarzenie polega na tym że nie wylosujemy wygranego kupony, czyli:
50-15=35
\(\displaystyle{ A:\Omega={\omega:\omega={x_{1},...x_{5}} x_{1},...,x_{5}\in {35 elementów}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={35\choose 5}=324632}\)
i teraz obliczasz prawdopodobieństwo, czyli \(\displaystyle{ P(A)}\)
a) ten podpunkt rozwiązujesz analogicznie, tylko ze losujesz spośród 15 elemenów, bo tylo 15 wygrywa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
losy na loterii
czy prawdopodobieństwo P ( A ) mogę napisać tylko w nawiasach czy muszę to eszystko liczyć a jest trochę tego