Zmienne losowe, dystrybuanty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
radzio515
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 paź 2010, o 23:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Zmienne losowe, dystrybuanty

Post autor: radzio515 »

Zmiena losowa X typu ciągłego ma dystrybuantę F. Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej\(\displaystyle{ Y=-X}\) Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, o 23:56 przez radzio515, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Zmienne losowe, dystrybuanty

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ G(x)=P(Y<x)=P(-Y>-x)=P(X>-x)=1-P(X<-x)=1-F(-x)}\)
ODPOWIEDZ