liczby \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...10\right\}}\) sa ustawione w ciag. oblicz prawdopodobienstwo gdy:
a) liczby 1 i 2 w tym ciagu sa obok siebie
b) liczba 1 bedzie przed liczba 5
ciag liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
ciag liczb
moc zbioru \(\displaystyle{ \Omega=10!}\)
moc zbioru \(\displaystyle{ A=2! \cdot 9!}\)
moc zbioru \(\displaystyle{ B=9!}\)
prawdopodobieństwo se oblicz
moc zbioru \(\displaystyle{ A=2! \cdot 9!}\)
moc zbioru \(\displaystyle{ B=9!}\)
prawdopodobieństwo se oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
ciag liczb
Nie, \(\displaystyle{ |B|= {10 \choose 2} \cdot 8! =\frac{10!}{2}}\)math questions pisze:moc zbioru \(\displaystyle{ B=9!}\)
(najpierw wybieramy dwa miejsca na jedynkę i piątkę, a potem ustawiamy resztę liczb)
Ale prościej jest zauważyć, że prawdopodobieństwo tego, że jedynka jest przed piątką jest takie same jak tego, że piątka jest przed jedynką, a suma tych prawdopodobieństw to \(\displaystyle{ 1}\). Tak więc oba są równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Q.