Witam wszystkich ! (piszę pierwszy raz)
Muszę nauczyć się rozwiązywać podstawowe/typowe zadania z rozkładu normalnego. I tu moja prośba, czy mógłby ktoś podać jakieś przykład najlepiej z rozwiązaniem ? Poszukałem trochę po necie zadań na ten temat, ale nie mam totalnie obycia w temacie i nie wiem co to są typowe zadania z tego rozkładu.
I jeszcze jedno pytanie, czy mógłby ktoś tak swoimi słowami objaśnić co to jest funkcja gęstości prawdopodobieństwa i opisać jej dystrybuantę.
Będę bardzo wdzięczny. Mam nadzieję że pytanie umieściłem w dobrym miejscu i nie złamałem regulaminu
Pozdrawiam
Zadania z rozkładu prawdopodobieństwa normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 23:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
Zadania z rozkładu prawdopodobieństwa normalnego
Wzrost (w cm) w pewnej grupie studenckiej ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(173,20)}\). Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wzrost losowo wybranego studenta z tej grupy będzie się mieścił w przedziale \(\displaystyle{ [170,180]}\).
\(\displaystyle{ X}\) - wzrost studenta
\(\displaystyle{ 170\le X\le 180\\[1ex]
170-173\le X-173\le 180-173\\[1ex]
-3\le X-173\le 7\\[1ex]
-\frac{3}{20}\le \frac{X-173}{20}\le \frac{7}{20}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 170\le X\le 180\right)=P\left(-0.15\le\frac{X-173}{20}\le 0.35\right)}\)
Zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{X-173}{20}}\) ma rozkład standardowy \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Zatem
\(\displaystyle{ P\left(-0.15\le \frac{X-173}{20}\le 0.35\right)=\Phi(0.35)-\Phi(-0.15)}\),
gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dystrybuantą rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Z tablic rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) odczytujemy
\(\displaystyle{ \Phi(0.35)=0.6368,\quad\Phi(-0.15)=1-\Phi(0.15)=1-0.5596=0.4404}\)
Stąd
\(\displaystyle{ P\left( 170\le X\le 180\right)=0.6368-0.4404=0.1964}\)
\(\displaystyle{ X}\) - wzrost studenta
\(\displaystyle{ 170\le X\le 180\\[1ex]
170-173\le X-173\le 180-173\\[1ex]
-3\le X-173\le 7\\[1ex]
-\frac{3}{20}\le \frac{X-173}{20}\le \frac{7}{20}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 170\le X\le 180\right)=P\left(-0.15\le\frac{X-173}{20}\le 0.35\right)}\)
Zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{X-173}{20}}\) ma rozkład standardowy \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Zatem
\(\displaystyle{ P\left(-0.15\le \frac{X-173}{20}\le 0.35\right)=\Phi(0.35)-\Phi(-0.15)}\),
gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dystrybuantą rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Z tablic rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) odczytujemy
\(\displaystyle{ \Phi(0.35)=0.6368,\quad\Phi(-0.15)=1-\Phi(0.15)=1-0.5596=0.4404}\)
Stąd
\(\displaystyle{ P\left( 170\le X\le 180\right)=0.6368-0.4404=0.1964}\)