zbior liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
17inferno

zbior liczb

Post autor: 17inferno »

ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...,9\right\}}\) wybieramy losowo kolejne 3 bez zwracania . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:

a) wszystkie wylosowane liczby beda parzyste

b) trzecia wylosowana liczba bedzie 2
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

zbior liczb

Post autor: lisekpk »

W czym tu masz problem?
Pokaż swoje obliczenia.
17inferno

zbior liczb

Post autor: 17inferno »

a) wszystkich liczb parzystych jest 4 (2,4,6,8) wiec moim zdaniem |A|= 4

tylko nie wiem jak wyznaczyc \(\displaystyle{ | \partial |}\)
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

zbior liczb

Post autor: lisekpk »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 9 \cdot 8 \cdot 7}\)
Tak moim zdaniem wyglądać będzie moc omegi, ponieważ nie ważna tu jest kolejność wybieranych liczb.

a) wszystkie wylosowane liczby beda parzyste
No teraz wypisałeś sobie, że \(\displaystyle{ A = {2,4,6,8}}\)
Ale mają być bez zwracania, więc na pierwsza liczba może być jedną z 4, druga jedną z 3, a trzecia jedną z 2, dlatego:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 20:39 przez lisekpk, łącznie zmieniany 1 raz.
17inferno

zbior liczb

Post autor: 17inferno »

a jak zrobic podpunkt b) tego wogole nie wiem

odp. to \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

zbior liczb

Post autor: lisekpk »

Na 1. miejsce możesz wylosować wszystkie cyfry prócz 2 (bo ma być jako ostatnia), na drugim miejscu wszystkie oprócz tej wylosowanej na 1. miejsce i oprócz 2 ( bo ma być jako ostatnia), a na 3. miejscu ma być tylko cyfra 2.

Spróbuj zapisać możliwości. Ich iloczyn da Ci moc A.-- 19 paź 2010, o 20:39 --Ale w taki razie moc omegi będzie wynosiła \(\displaystyle{ 9 \cdot 8 \cdot 7}\)
Sorki mój błąd.
17inferno

zbior liczb

Post autor: 17inferno »

dzieki za pomoc

mozna zamykac
ODPOWIEDZ