wylosowanie z liczb 2cyfrowych,liczby,ktorej suma = 6 i 11

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Onexy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wylosowanie z liczb 2cyfrowych,liczby,ktorej suma = 6 i 11

Post autor: Onexy »

Witam,jestem tu nowa, czy mógłaby mi jakaś dobra duszyczka pomóc z dwoma zadaniami?
1 Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczby dwucyfrowych liczby ,której suma cyfr jest równa
a) 11
b) 6


2. Ta sama treść,tylko spośród liczb 3cyfrowych,której suma cyfr jest równa:
a)2
b)3

Czy może mi ktoś pomóc?
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

wylosowanie z liczb 2cyfrowych,liczby,ktorej suma = 6 i 11

Post autor: lisekpk »

zad 1.
a)
Pomyśl ile masz liczb dwucyfrowych.
Wiedząc, że masz wylosować jedną liczbę ze zbioru liczb dwucyfrowych wyznacz \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)

Następnie wypisz sobie ręcznie liczby, w których suma cyfr będzie wynosiła 11.
To będzie Twoim zdarzeniem losowym A.
Następnie policz ilość zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu losowemu A co da Ci
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}\)

Następnie oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\)

Resztę zrób analogicznie.
To nie jest trudne
Onexy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2010, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wylosowanie z liczb 2cyfrowych,liczby,ktorej suma = 6 i 11

Post autor: Onexy »

Liczb dwucyfrowych jest 99,tak?
Liczby,które dają razem np 6, jest (33) (24)(42) (15) (51) (66) ,czyli 6
tak?
Ja wiem,że to proste,ale ja nie jestem dobra z maty...
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

wylosowanie z liczb 2cyfrowych,liczby,ktorej suma = 6 i 11

Post autor: lisekpk »

Liczb dwucyfrowych jest 99,tak?
Nie
Aby łatwym sposobem obliczyć ilość dwucyfrowych można zrobić tak:
_____ _____
gdzie na 1. miejscu może być 9 cyfr (prócz 0 rzecz jasna)
a na 2. miejscu może być 10 cyfr (od 0 do 9)
Czyli dwucyfrowych masz \(\displaystyle{ 9 \cdot 10}\)
Czyli \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 90}\)
(66)
Nie może być!
nie uwzględniłaś jeszcze liczby 60.
ODPOWIEDZ