własności prawdopodobieństwa
własności prawdopodobieństwa
1) Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za każdym razem wypadnie liczba oczek, która jest parzysta lub większa od czterech.
2) Z talii liczącej 52 karty wyciągnięto jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że jest to figura lub karta czerwona ?
2) Z talii liczącej 52 karty wyciągnięto jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że jest to figura lub karta czerwona ?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
własności prawdopodobieństwa
w talii 52 kart jest 26 kart czerwonych.2) Z talii liczącej 52 karty wyciągnięto jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że jest to figura lub karta czerwona ?
figur jest 3 razy 4(kolory) czyli 12
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {52 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}}\) liczysz jako \(\displaystyle{ {26 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}}\) jako \(\displaystyle{ {12 \choose 1}}\)
musisz sobie pomyśleć czym będzie tu \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)
i ostatecznie ze wzoru:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
własności prawdopodobieństwa
właśnie zatrzymałem się w tym zadaniu na iloczynie zbiorów. Nie wiem jak go obliczyć ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
własności prawdopodobieństwa
Ja też nieNie wiem jak
go obliczyć ;/
Ale będą to te zdarzenia występujące w obu zdarzeniach losowych jednocześnie.
Czyli rozważmy te przypadki.
Będzie to {walet karo, dama karo, król karo, walet kier, dama kier, król kier}
Czyli jak by nie było jest 6 takich przypadków
własności prawdopodobieństwa
a asy ? figur będzie 4 wiec moc B = 16 dzięki za naprowadzenie do rozwiązania :]
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
własności prawdopodobieństwa
Heh sprawdzałem na wikipedii bo sam nie wiedziałem, w karty nie grywam
W nawiasach podali wartości dla tarota, więc to nas nie obchodzi.Każdy z kolorów posiada 9 (10) kart numerowanych (1) 2 – 10, w tym As (Ace) który jest, zależnie od gry, kartą najwyższą oznaczoną literą A, albo najniższą oznaczoną cyfrą 1, oraz 3 (4) figury:
* walet (Jack)
* dama (Queen)
* król (King)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
własności prawdopodobieństwa
Rzucasz 2 razy kostką.
w I. rzucie może wypaść 6 możliwości, a w II. rzucie również 6 możliwości.
czyli:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = ?}\)
{1,2,3,4,5,6}
ma wypaść parzysta
_____ _____
I. rzut: masz 3 możliwości {2,4,6}
II. rzut: masz 3 możliwości {2,4,6}
moc A to 3 cdot 3
LUB
ma wypaść większa od czterech
{1,2,3,4,5,6}
_____ _____
I. rzut: 2 możliwości {5,6}
II. rzut: 2 możliwości {5,6}
w I. rzucie może wypaść 6 możliwości, a w II. rzucie również 6 możliwości.
czyli:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = ?}\)
{1,2,3,4,5,6}
ma wypaść parzysta
_____ _____
I. rzut: masz 3 możliwości {2,4,6}
II. rzut: masz 3 możliwości {2,4,6}
moc A to 3 cdot 3
LUB
ma wypaść większa od czterech
{1,2,3,4,5,6}
_____ _____
I. rzut: 2 możliwości {5,6}
II. rzut: 2 możliwości {5,6}