Druzyny piłkarskie Arsenał i Bajer maja rozegrać ze sobą dwa mecze.Eksperci twierdzą ,ze w kazdym z tych meczów prawdopodobienstwo wygranej Arsenału jest rowne 0,5 a wygranej Bajeru 0,4 . Oblicz prawdopodobienstwo tego ze:
a) oba spotkania zakoncza sie remisem
b) Arsenał przegra tylko jeden mecz
c) Bajer wygra conajmniej jeden mecz
d) obie druzyny zdobeda w tych dwoch meczach tyle samo punktow (tzn.albo wygraja po jednym meczu,albo oba mecze zakoncza sie remisem ) .
Uwaga.Za zwyciestwo druzyna otrzymuje 3 pkt a za remis 1 pkt.
Wynik w postaci drzewa !
Druzyny piłkarskie
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Druzyny piłkarskie
Prawdopodobieństwo wygranej Arsenału \(\displaystyle{ \frac{5}{10}}\)
Prawdopodobieństwo remisu \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
Prawdopodobieństwo wygranej Bajeru \(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{100}}\) czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{10}\right) ^{2}}\) bo mają być dwa remisy
b) \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot 6}{100}}\) czyli raz wygra Bajer, drugi mecz wygra Arsenał albo remis
c) \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \cdot 1}\) w jednym meczu ma wygrać Bajer, drugi bez znaczenia
d) \(\displaystyle{ \frac{20}{100}+ \frac{1}{100}}\)
Prawdopodobieństwo remisu \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
Prawdopodobieństwo wygranej Bajeru \(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{100}}\) czyli \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{10}\right) ^{2}}\) bo mają być dwa remisy
b) \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot 6}{100}}\) czyli raz wygra Bajer, drugi mecz wygra Arsenał albo remis
c) \(\displaystyle{ \frac{4}{10} \cdot 1}\) w jednym meczu ma wygrać Bajer, drugi bez znaczenia
d) \(\displaystyle{ \frac{20}{100}+ \frac{1}{100}}\)