Rzucamy 3 razy monetą .Uzasadnij zdarzenia "wypadna dwa orły i jedna reszka" oraz "wypadna dwie reszki i jeden orzeł" sa jednakowo prawdopodobne.Jakie jest prawdopodobienstwo kazdego z tych zdarzen?
wynik w postaci drzewa .
Rzucamy 3 razy moneta
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Rzucamy 3 razy moneta
Przestrzenią będzie {O,R}
a rzucasz monetą 3 razy __ __ __
tak więc na 1. miejscu masz 2 możliwości (R lub O) na 2. miejscu tak samo, i na 3. tak samo
tak więc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 2 \cdot 2 \cdot 2 = 2^{3}}\)
wypadną dwa orły i jedna reszka
Teraz myślimy nad możliwościami:
\(\displaystyle{ A = {(O,R,O);(O,O,R);(R,O,O)}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 3}\)
Możesz to też otrzymać w taki sposób.
Drugi wariant możesz zrobić w ten sam sposób.
a rzucasz monetą 3 razy __ __ __
tak więc na 1. miejscu masz 2 możliwości (R lub O) na 2. miejscu tak samo, i na 3. tak samo
tak więc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 2 \cdot 2 \cdot 2 = 2^{3}}\)
wypadną dwa orły i jedna reszka
Teraz myślimy nad możliwościami:
\(\displaystyle{ A = {(O,R,O);(O,O,R);(R,O,O)}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 3}\)
Możesz to też otrzymać w taki sposób.
Drugi wariant możesz zrobić w ten sam sposób.