Wybieramy 3 karty z talii 24 kart ,skladajacej sie ze wszystkich figur oraz dziewiatek i dziesiatek.Jakie jest prawdopodobienstwo ze:
a) wszystkie wylosowane karty to kiery
b)wsrod kart jest jedna figura
c)wsrod tych kart jest as?
wynik za pomoca drzewa.
Karty z talii
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Karty z talii
Tralalala
podpunkt a)
masz 24 karty i wybierasz 3
więc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {24 \choose 3}}\)
podzielić je na 4 kolory, czyli masz w nich 6 kierów.
------------24 karty-------
----6 kierów----18 pozostałych kart----
i teraz masz wylosować wszystkie 3 karty z kierów
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {6\choose 3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) liczysz sama
b)
analogicznie
tylko, że karty nie dzielisz na kolory tylko figury i bierzesz jedną z figur i dwie z reszty kart
podpunkt a)
masz 24 karty i wybierasz 3
więc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {24 \choose 3}}\)
podzielić je na 4 kolory, czyli masz w nich 6 kierów.
------------24 karty-------
----6 kierów----18 pozostałych kart----
i teraz masz wylosować wszystkie 3 karty z kierów
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {6\choose 3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) liczysz sama
b)
analogicznie
tylko, że karty nie dzielisz na kolory tylko figury i bierzesz jedną z figur i dwie z reszty kart