zmiena losowa X rozklad N
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 07:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
zmiena losowa X rozklad N
Zmienna losowa X ma rozkład \(\displaystyle{ N(1.5,2)}\).
Obliczyć prawdopodobieństwo : \(\displaystyle{ P(0.5<X<2)}\), \(\displaystyle{ P(X>-0,5)}\)
Pomógłby ktos z takim zadaniem?
Obliczyć prawdopodobieństwo : \(\displaystyle{ P(0.5<X<2)}\), \(\displaystyle{ P(X>-0,5)}\)
Pomógłby ktos z takim zadaniem?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 14:45 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 07:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
zmiena losowa X rozklad N
\(\displaystyle{ P(0,5<X<2)=F(2)-F(0,5)=0,98-0,69=0,29}\)
wartości odczytane
\(\displaystyle{ P(X>-0,5)=1-P(X \le -0,5)= 1-F(-0,5)=1-0,31=0,69}\)
a czy tak mozna rozwiazac?
bo nie wiem jak z tego twierdzenia do konca skorzystac
wartości odczytane
\(\displaystyle{ P(X>-0,5)=1-P(X \le -0,5)= 1-F(-0,5)=1-0,31=0,69}\)
a czy tak mozna rozwiazac?
bo nie wiem jak z tego twierdzenia do konca skorzystac
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 14:56 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 07:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
zmiena losowa X rozklad N
własnie nie mielismy raczej tego twierdzenia na zajeciach-- 19 paź 2010, o 16:03 --pomoze ktos z zadankiem?
chociaz co trzeba policzyc od poczatku..
chociaz co trzeba policzyc od poczatku..
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
zmiena losowa X rozklad N
Skorzystaj z tego, że jeżeli \(\displaystyle{ X \sim N(\mu,\sigma^2)}\) to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y=\frac{X-\mu}{\sigma} \sim N(0,1)}\)
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
zmiena losowa X rozklad N
to nie jest akurat CTG tylko znacznie prostsza własność rozkładu normalnego, ale mniejsza o to, metoda rozwiązania jest oczywiście dobra
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 07:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
zmiena losowa X rozklad N
no racja tak też zrobiłem
ale nie jestem pewien drugiego:
\(\displaystyle{ P(x>-0,5)=1-P(X \le -0,5)=1-F(-0,5)=1-0,31=0,69}\)
czy to będzie dobrze?
ale nie jestem pewien drugiego:
\(\displaystyle{ P(x>-0,5)=1-P(X \le -0,5)=1-F(-0,5)=1-0,31=0,69}\)
czy to będzie dobrze?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
zmiena losowa X rozklad N
Zmienna X nie ma rozładu N(0,1) wiec nie możesz skorzystać z jedo dystrybuanty.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 07:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
zmiena losowa X rozklad N
a czy tak bedzie dobrze?:
\(\displaystyle{ P(X>-0,5)=P( \frac{X-1,5}{2}> \frac{-0,5-1,5}{2}=P(U-1)=1-P(U \le -1)=1-F(-1)=1-(1-F(1))=1-(1-0,8413)=0,8413}\)
\(\displaystyle{ P(X>-0,5)=P( \frac{X-1,5}{2}> \frac{-0,5-1,5}{2}=P(U-1)=1-P(U \le -1)=1-F(-1)=1-(1-F(1))=1-(1-0,8413)=0,8413}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 23:52 przez maq83, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
zmiena losowa X rozklad N
Nakahed90 pisze:Skorzystaj z tego, że jeżeli \(\displaystyle{ X \sim N(\mu,\sigma^2)}\) to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y=\frac{X-\mu}{\sigma} \sim N(0,1)}\)