Witam mam takie zadanie domowe i nie moge sie z nim uporac mianowicie.
1.z Liczb od 1 do 20 losujemy jedna. Oblicz prawdopodobienstwo ze wylosowana liczba jest liczba pierwsza lub podzielna przez 5.
Losowanie jednej liczby zakresu od 1 do 20
- jackm41
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rio
- Pomógł: 2 razy
Losowanie jednej liczby zakresu od 1 do 20
Witam.
Najpierw sobie odpowiedz na pytanie, ile jest możliwych WSZYSTKICH liczb do rozlosowania. Potem zastanów się, ile liczb spośród liczb od 1 do 20 spełnia wymogi zadania ( czyli liczba jest pierwsza lub podzielna przez 5). Liczby pierwsze od 1 do 20: 2,3,5,7,11,13,17,19. Liczby podzielne przez 5 od 1 do 20: 5 (ale jej nie będziemy już liczyć, bo liczyliśmy ją w liczbach pierwszych), 10, 15, 20. Aby obliczyć prawdopodobieństwo, podziel ilość 'udanych' zdarzeń przez ilość wszystkich możliwych zdarzeń.
Najpierw sobie odpowiedz na pytanie, ile jest możliwych WSZYSTKICH liczb do rozlosowania. Potem zastanów się, ile liczb spośród liczb od 1 do 20 spełnia wymogi zadania ( czyli liczba jest pierwsza lub podzielna przez 5). Liczby pierwsze od 1 do 20: 2,3,5,7,11,13,17,19. Liczby podzielne przez 5 od 1 do 20: 5 (ale jej nie będziemy już liczyć, bo liczyliśmy ją w liczbach pierwszych), 10, 15, 20. Aby obliczyć prawdopodobieństwo, podziel ilość 'udanych' zdarzeń przez ilość wszystkich możliwych zdarzeń.
Losowanie jednej liczby zakresu od 1 do 20
czyli żeby obliczyć liczby pierwszy to robie 20/8= 2,5 a żeby obliczyc podzielne przez 5 to 20/4=5 zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Losowanie jednej liczby zakresu od 1 do 20
A-zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb pierwszych
B-Zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb podzielnych przez 5
\(\displaystyle{ \Omega=20}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{4}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{20}}\)
Wystarczy podstawić i obliczyć
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
B-Zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb podzielnych przez 5
\(\displaystyle{ \Omega=20}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{4}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{20}}\)
Wystarczy podstawić i obliczyć
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)