Dystrybuanta dwuwymiarowej zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ada_o
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-stok

Dystrybuanta dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: ada_o »

Dystrybuanta dwuwymiarowej zmiennej losowej
\(\displaystyle{ F(x,y)=egin{cases} 0 dla x < 0 lub y<0\
y dla x ge 0 i y in left[ 0,1
ight)\
1 dla x ge 1 i y ge 1 end{cases}}\)

Wtedy (odpowiedz i uzasadnij):
a) \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład dyskretny
b) \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład jednostajny na \(\displaystyle{ [0,1]}\)
c) \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład dyskretny
d) \(\displaystyle{ D^2(X) \le 1}\)
e)\(\displaystyle{ P(0 < X \le 0,5, )< Y \le 0,5)=0,5}\)

proszę o pomoc
ODPOWIEDZ