Prawdopodobieństwo..Dane są ..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karol2859
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 paź 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Prawdopodobieństwo..Dane są ..

Post autor: karol2859 »

1.Dane są dwa zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\)dla których\(\displaystyle{ P(A')> \frac{2}{3}, P(B')> \frac{3}{4}}\) i [/latex]P(A cap B) ge frac{1}{6}[/latex]. Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A \cup B) \le \frac{5}{12}}\)
2.O pewnym zdarzeniu \(\displaystyle{ A \subset \Omega}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A') \ge \frac{9}{10}}\). Wykaż, że dla dowolnego zdarzenia \(\displaystyle{ B \subset \Omega}\) zachodzi \(\displaystyle{ P(A \cap B)< \frac{1}{5}}\)

Proszę o pomoc:)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 17:35 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Zły dział. Wiem, że to może być bardzo zaskakujące, ale zadanie z rachunku prawdopodobieństwa pasuje do działu "Prawdopodobieństwo", a nie "Ciąg arytmetyczny i geometryczny".
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo..Dane są ..

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

1)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)

\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)

\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
ODPOWIEDZ