Prawdopodobieństwo jednokrotnego trafienia w cel przy salwie z 2 dział wynosi 0.38. Prawdopodobieństwo trafienia z działa nr. 2 przy jednokrotnym wystrzale wynosi 0.8. Znaleźc prawdopodobieństwo trafienia z działa nr. 1 przy jednym wystrzale.
ja sobie to oznaczyłem tak:
A - pierwsze wystrzela i trafia
B - drugie wystrzela i trafia
czyli
\(\displaystyle{ P(B)=0.8}\)
i teraz skoro jednokrotne trafienie z obu dział to:
\(\displaystyle{ P((A \cap \overline{B}) \cup (\overline{A} \cap B)) = 0.38}\)
czyli suma zdarzeń jeśli pierwsze trafi a drugie nie lub drugie trafi a pierwsze nie, niestety nie wiem jak postąpić dalej, próbowałem coś robić z zbiorami ale mi nie wyszło nic sensownego, próbowałem także skorzystać z faktu że:
\(\displaystyle{ P((A \cap B) \cup (\overline{A} \cap \overline{B})) = 1 - 0.38 = 0.62}\)
ale też do niczego sensownego nie doszedłem, dlatego proszę o pomoc.
Prawdopodobieństwo jednego trafienia z działa 1 z 2 dział
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Prawdopodobieństwo jednego trafienia z działa 1 z 2 dział
czy nie chodzi tu przypadkiem o to, że prawdopodobieństwo trafienia przez oba działa wynosi 0,38? wtedy, zakładając że trafienia są niezależne, mamy: \(\displaystyle{ 0,38=P(A\cap B)=P(A)\cdot P(B)=0,8\cdot P(B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Krakowa
- Podziękował: 27 razy
Prawdopodobieństwo jednego trafienia z działa 1 z 2 dział
Nie, pytanie zostało sformułowane tak jak napisałem powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo jednego trafienia z działa 1 z 2 dział
Zdarzenia są niezależne, czyli:
\(\displaystyle{ (*) \ P(A) \cdot P(B')+P(A') \cdot P(B)=0,38}\)
\(\displaystyle{ (**) \ P(B)=0,8 \ P(B')=0,2 \ P(A')=1-P(A)}\)
Wstawiasz dane z równania (**) do równania (*) i je rozwiązujesz
\(\displaystyle{ (*) \ P(A) \cdot P(B')+P(A') \cdot P(B)=0,38}\)
\(\displaystyle{ (**) \ P(B)=0,8 \ P(B')=0,2 \ P(A')=1-P(A)}\)
Wstawiasz dane z równania (**) do równania (*) i je rozwiązujesz