Witam.
Rzucamy jednocześnie kostką i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki lub co najmniej 3 oczek.
I z obliczeń wyszło mi, że:
dla kostki\(\displaystyle{ P(A) = \frac{4}{6}}\)
dla monety \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2}}\)
No a mam obliczyć \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A n B)}\)
Czy \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) mam obliczyć po prostu: \(\displaystyle{ \frac{4}{6} \cdot \frac{1}{2}}\) ??
rzut monetą i kostką, suma
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
rzut monetą i kostką, suma
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 20:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Suma zbiorów to '\cup', iloczyn - '\cap'. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Suma zbiorów to '\cup', iloczyn - '\cap'. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
rzut monetą i kostką, suma
Nie.
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B) \ tylko \ dla \ zdarze\text{ń} \ niezale\text{ż}nych}\)
\(\displaystyle{ (A \cap B) \ - \ wyrzucenie \ reszki \ i \ co \ najmniej \ 3 \ oczek}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B) \ tylko \ dla \ zdarze\text{ń} \ niezale\text{ż}nych}\)
\(\displaystyle{ (A \cap B) \ - \ wyrzucenie \ reszki \ i \ co \ najmniej \ 3 \ oczek}\)