Z urny, w której są kule ponumerowane od 1 do 9, losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Numery wylosowanych kul, zapisane w kolejnosci losowania, tworza liczbe dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze jest to liczba podzielna przez 3. Oblicz prawdopodobienstwo tego zdarzenia, jesli pierwsza z wylosowanych liczb jest:
a) 1
b) 6
odpowiedzi:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\)
a)\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{3}{8}}\)
b)\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{1}{4}}\)
urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 lip 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
urna i kule
Wydaje mi się, że będzie to tak:
liczba sposobów na które możemy wylosować kule to 9*8=72 sposoby. Liczby jakie są tworzone mają postać:
12
2x
...
98
Czyli wszystkie liczby od 12 do 98, bez 20, 30, 22, 33 itd. Jest ich 72. Co trzecia z nich jest podzielna przez 3, jest ich 27. Więc prawdopodobieństwo wylosowania podzielnej przez 3 jest 27/72.
a) no to będą liczby: 12, 15, 18 -> prawdopodobieństwo to 3/8. 8 dlatego, że po wylosowaniu kuli o nr. 1 pozostają kule o nr. 2-9, a 3 z nich (2, 5, 8) dadzą nam kombinację podzielną przez 3.
b) liczby to: 63, 66, 69 więc tak jak w a).
liczba sposobów na które możemy wylosować kule to 9*8=72 sposoby. Liczby jakie są tworzone mają postać:
12
2x
...
98
Czyli wszystkie liczby od 12 do 98, bez 20, 30, 22, 33 itd. Jest ich 72. Co trzecia z nich jest podzielna przez 3, jest ich 27. Więc prawdopodobieństwo wylosowania podzielnej przez 3 jest 27/72.
a) no to będą liczby: 12, 15, 18 -> prawdopodobieństwo to 3/8. 8 dlatego, że po wylosowaniu kuli o nr. 1 pozostają kule o nr. 2-9, a 3 z nich (2, 5, 8) dadzą nam kombinację podzielną przez 3.
b) liczby to: 63, 66, 69 więc tak jak w a).