Niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Daragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Niezależność zdarzeń

Post autor: Daragon »

Wiadomo, że zdarzenia A i B są niezależne.\(\displaystyle{ P(B - A) = \frac{1}{6}}\) \(\displaystyle{ P(A - B) = \frac{1}{4}}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\)

Doszedłem, że

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P( B - A )+ P(A -B) + P(A \cap B)}\)
i nie wiem co zrobić dalej.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: Afish »

Jeżeli się nie mylę, to:
\(\displaystyle{ P(B-A) = P(B) - P(B \cap A)}\)
Awatar użytkownika
Daragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Niezależność zdarzeń

Post autor: Daragon »

A wtedy P(B) jak obliczyć?
jarmiar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Niezależność zdarzeń

Post autor: jarmiar »

Afish pisze:Jeżeli się nie mylę, to:
\(\displaystyle{ P(B-A) = P(B) - P(B \cap A)}\)
nie mozesz tak rozbic bo nie ma takiego prawa

trzeba to przedstawic w postaci sumy pod warunbkiem ze są rozłączne
Awatar użytkownika
Daragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Niezależność zdarzeń

Post autor: Daragon »

No ja się pod wypowiedzią Jara podpisuje
ODPOWIEDZ